Hvornår kan man få kørselsfradrag – en fuld guide til dit fradrag

09 januar 2024
Peter Mortensen

Hvis du er en af de mange danskere, der bruger bilen til at pendle til arbejde eller til at køre erhvervsmæssige ærinder, har du måske hørt om kørselsfradrag. Men hvornår kan man få kørselsfradrag, og hvad er vigtigt at vide om dette emne? I denne artikel vil vi tage dig igennem alt det, du behøver at vide om kørselsfradrag, lige fra hvem der kan ansøge om det, til hvordan det fungerer, og hvilke regler og begrænsninger der er forbundet med det.

Hvad er kørselsfradrag?

Kørselsfradrag er en skattemæssig fordel, der giver dig mulighed for at trække udgifter til erhvervsmæssig kørsel fra i din skattepligtige indkomst. Dette kan omfatte pendling til arbejde, kørsel til møder, transport af varer eller forretningsrejser. Hovedformålet med kørselsfradrag er at kompensere dig for de udgifter, du har i forbindelse med at bruge din bil i forretningsøjemed.

Hvem kan få kørselsfradrag?

taxes

For at være berettiget til kørselsfradrag skal du opfylde visse krav. Først og fremmest skal du have en fast arbejdsplads, som du pendler til og fra. Hvis du arbejder hjemmefra eller ikke har en fast arbejdsplads, kan du normalt ikke få kørselsfradrag. Derudover skal du have en bil til din rådighed, som du bruger til erhvervsmæssige formål. Bilen kan være ejet af dig eller din arbejdsgiver, eller den kan være leaset.

En vigtig regel for at opnå kørselsfradrag er, at køreafstanden mellem dit hjem og din arbejdsplads skal være mindst 24 kilometer hver vej. Hvis din pendlingsafstand er kortere end dette, kan du desværre ikke få kørselsfradrag. Derudover skal du ud fra reglerne holde styr på antallet af kilometer, du kører på erhvervsmæssige ærinder i løbet af året.

Historisk udvikling af kørselsfradrag

Kørselsfradrag som skattemæssig fordel blev først indført i 1922 som en måde at støtte borgere, der brugte deres private biler til erhvervsmæssige formål. Siden da har reglerne og satserne for kørselsfradrag undergået flere ændringer og justeringer.

En af de mest betydningsfulde ændringer i reglerne for kørselsfradrag fandt sted i 2011, hvor der blev introduceret en køregrænse. Denne grænse blev fastsat til 24 kilometer hver vej og blev indført for at reducere antallet af personer, der søgte kørselsfradrag for korte pendlingsture. Køregrænsen har siden været gældende og er fortsat en vigtig faktor i, om man er berettiget til kørselsfradrag eller ej.

I dag er kørselsfradrag stadig en vigtig skattemæssig fordel for mange danskere. Regelændringer og justeringer har dog gjort det vigtigt at holde sig opdateret på de nyeste regler og begrænsninger for at kunne maksimere dit kørselsfradrag.

Sådan ansøger du om kørselsfradrag

Hvis du opfylder alle kravene for kørselsfradrag, kan du ansøge om dette ved at indsende en årlig forskudsopgørelse til Skattestyrelsen. I din forskudsopgørelse skal du oplyse de forventede kørselsudgifter for det kommende år. Disse omfatter udgifter til brændstof, vedligeholdelse, forsikring og lignende. Det er vigtigt at være nøjagtig i din opgørelse for at undgå eventuelle problemer senere hen.

For at dokumentere dine kørselsudgifter er det en god idé at føre en kilometerbog. I denne bog kan du registrere antallet af kilometer, du kører på erhvervsmæssige ærinder, samt andre relevante oplysninger som dato, formål og destination. Dette vil være nyttigt, hvis Skattestyrelsen beder om dokumentation for dine kørselsudgifter.

Begrænsninger og regler for kørselsfradrag

Selvom kørselsfradrag kan være en stor fordel for mange, er der også nogle begrænsninger og regler, der skal overholdes. For det første er der en øvre grænse for, hvor meget du kan få i kørselsfradrag. Denne grænse ændres hvert år og afhænger af bilens brændstoftype. For 2021 er den øvre grænse 3,81 kr. pr. kilometer for biler, der kører på benzin, diesel eller hybrid, og 1,81 kr. pr. kilometer for elbiler.

Derudover er der også en begrænsning for, hvor mange kilometer du kan få kørselsfradrag for. Hvis du kører mere end 120 kilometer om dagen på erhvervsmæssige ærinder, kan du kun få fradrag for de første 120 kilometer.



Videoen her kan give dig yderligere information om kørselsfradrag og hjælpe dig med at forstå processen bedre.

Opsummering

Kørselsfradrag er en skattemæssig fordel, der giver dig mulighed for at trække udgifter til erhvervsmæssig kørsel fra i din skattepligtige indkomst. For at få kørselsfradrag skal du opfylde visse krav, herunder at have en fast arbejdsplads og have en bil til din rådighed. Derudover er der regler og begrænsninger, der skal overholdes for at få kørselsfradrag.

Kørselsfradrag har udviklet sig over tid, og i dag er det stadig en vigtig skattemæssig fordel for mange danskere. Reglerne og satserne for kørselsfradrag har dog ændret sig, og det er vigtigt at følge med i de seneste opdateringer for at sikre, at du får det korrekte fradrag.

Vigtigst af alt, skal du være nøjagtig i din dokumentation af kørselsudgifter og sørge for at føre en kilometerbog for at kunne bevise dine erhvervsmæssige kørsler. Dette vil hjælpe dig med at undgå eventuelle udfordringer i forbindelse med ansøgningen om kørselsfradrag.

Husk også at ansøge om kørselsfradrag ved at indsende en årlig forskudsopgørelse til Skattestyrelsen og at holde dig opdateret på de nyeste regler og begrænsninger for at maksimere dit fradrag. Med disse tip og tricks kan du drage fordel af kørselsfradraget og spare penge på dine erhvervsmæssige kørselsudgifter.

FAQ

Hvem kan ansøge om kørselsfradrag?

Personer med en fast arbejdsplads, der pendler til og fra, og som har en bil til rådighed til erhvervsmæssige formål, kan ansøge om kørselsfradrag.

Hvad er køregrænsen for at være berettiget til kørselsfradrag?

Køregrænsen for at være berettiget til kørselsfradrag er, at køreafstanden mellem hjem og arbejde skal være mindst 24 kilometer hver vej.

Hvilke dokumenter skal jeg have for at ansøge om kørselsfradrag?

Det anbefales at have en kilometerbog, hvor man registrerer antallet af kilometer kørt på erhvervsmæssige ærinder. Dette kan bruges som dokumentation for dine kørselsudgifter.

Flere Nyheder